Tym postem zaczynam nową kategorię na blogu: odżywienie. Ogólnie pojęte odżywianie, czyli przepisy, triki, co jeść i kiedy przy okazji biegania, ciekawe książki itp. Zaczynam od perfekcyjnej owsianki, gdyż jestem od niej uzależniona już dobre kilka miesięcy..
Jest nie tylko pyszna i sycąca, ale przede wszystkim zdrowa. Zawiera naturalne składniki ze wszystkich grup odżywczych:
- dobre węglowodany – płatki owsiane/żytnie
- dobre tłuszcze z orzechów
- białko – z jogurtu i orzechów
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1/2 banana
- łyżka lub łyżeczka masła orzechowego (można pominąć i dać więcej dodatków)
- siemię lniane (ja daje zmielone)
- dodatki (ok 1 łyżka): orzechy (ja daje zmielone), migdały, sezam
- mały jogurt naturalny (150-180g)
- 1-2 łyżki otrębów
Do michy wrzucamy kolejno: płatki, banany
.. łyżeczkę masła. Warto rozmieszać masło z płatkami, żeby nie było jedną wielką kulą. Można pominąć, jeśli nie mamy i zastąpić orzechami, ale właśnie masło orzechowe nadaje owsiance taką orzechową aksamitność.
Dodatki czyli nasiona i orzechy. Ja daje najczęściej mielone siemię, zmielone migdały, sezam (dla chrupkości!), nerkowce. Wszystkiego razem z masłem ok 20-30g.
Jogurt naturalny – ja zawsze używam Danone prawie pół dużego pudełka. Zamieszać.
Po dodaniu jogurtu warto odczekać np. pół godziny aż płatki trochę zmiękną, ale nie jest to konieczne;) Jak micha już gotowa, posypujemy otrębami smakowymi (np Sante śliwkowe). Dodają trochę słodkości i chrupkości.
Całość (bez otrębów) można przygotować noc wcześniej. Wstawić do lodówki i rano szamać przed wybiegnięciem z domu, gdy mamy mało czasu. Oczywiście całość to konkretna micha, więc jak mam mało czasu to wsuwam kilka łyżek, a reszta czeka na mnie aż odwalę kitę trening;))
smacznie wygląda 🙂
normalnie Hamerykę odkryłas, ha, ha, hi, hi, he, he ;DDDD
jedno z moich ulubionych sniadań jadam to od około 5 lat tylko w prostrzej formie zalewam płatki owsiane wrzątkiem a jak napecznieją to zalewam mlekiem. sprawdze też twoją wersje bo wygląda super. POZDRAWIAM