Śniadanie mistrzów

Tym postem zaczynam nową kategorię na blogu: odżywienie. Ogólnie pojęte odżywianie, czyli przepisy, triki, co jeść i kiedy przy okazji biegania, ciekawe książki itp. Zaczynam od perfekcyjnej owsianki, gdyż jestem od niej uzależniona już dobre kilka miesięcy..

Jest nie tylko pyszna i sycąca, ale przede wszystkim zdrowa. Zawiera naturalne składniki ze wszystkich grup odżywczych:

  • dobre węglowodany – płatki owsiane/żytnie
  • dobre tłuszcze z orzechów
  • białko – z jogurtu i orzechów

Perfekcyjna owsianka

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 banana
  • łyżka lub łyżeczka masła orzechowego (można pominąć i dać więcej dodatków)
  • siemię lniane (ja daje zmielone)
  • dodatki (ok 1 łyżka):  orzechy (ja daje zmielone), migdały, sezam
  • mały jogurt naturalny (150-180g)
  • 1-2 łyżki otrębów

Do michy wrzucamy kolejno: płatki, banany

Perfekcyjne śniadanie - banany

.. łyżeczkę masła. Warto rozmieszać masło z płatkami, żeby nie było jedną wielką kulą. Można pominąć, jeśli nie mamy i zastąpić orzechami, ale właśnie masło orzechowe nadaje owsiance taką orzechową aksamitność.

Perfekcyjne śniadanie - masło orzechowe

Dodatki czyli nasiona i orzechy. Ja daje najczęściej mielone siemię, zmielone migdały, sezam (dla chrupkości!), nerkowce. Wszystkiego razem z masłem ok 20-30g.

Perfekcyjne śniadanie - orzechy

Jogurt naturalny – ja zawsze używam Danone prawie pół dużego pudełka. Zamieszać.

Perfekcyjne śniadanie - jogurt

Po dodaniu jogurtu warto odczekać np. pół godziny aż płatki trochę zmiękną, ale nie jest to konieczne;) Jak micha już gotowa, posypujemy otrębami smakowymi (np Sante śliwkowe). Dodają trochę słodkości i chrupkości.

Perfekcyjne śniadanie - otręby

Całość (bez otrębów) można przygotować noc wcześniej. Wstawić do lodówki i rano szamać przed wybiegnięciem z domu, gdy mamy mało czasu. Oczywiście całość to konkretna micha, więc jak mam mało czasu to wsuwam kilka łyżek, a reszta czeka na mnie aż odwalę kitę trening;))

Perfekcyjne śniadanie - enjoy!

Reklama

3 myśli w temacie “Śniadanie mistrzów

  1. pawelbiega 4 lipca 2011 / 11:28

    smacznie wygląda 🙂

  2. FIT.MONSTER 5 lipca 2011 / 12:14

    normalnie Hamerykę odkryłas, ha, ha, hi, hi, he, he ;DDDD

  3. Paweł 9 lipca 2011 / 09:01

    jedno z moich ulubionych sniadań jadam to od około 5 lat tylko w prostrzej formie zalewam płatki owsiane wrzątkiem a jak napecznieją to zalewam mlekiem. sprawdze też twoją wersje bo wygląda super. POZDRAWIAM

Możliwość komentowania jest wyłączona.