Papryki faszerowane kus-kusem

Papryka faszerowana kus-kus

Ostatnio tu i ówdzie widziałam to cudo, jednak nigdy nie odważyłam się sama zrobić. Faszerowane papryki wydawały mi się za trudne i pochłaniające zbyt dużo czasu. Nic bardziej mylnego! Najdłużej zajęło robienie zdęeć na bloga;) Poguglałam po przepisach na necie, zobaczyłam co mam w lodówce i wyszło całkiem, całkiem!

Zrobiłam większą porcję, więc miałam obiad do roboty z głowy na kolejne 3 dni. I to jaki skondensowany.  Białko (soja, ale spokojnie kuraka można dorzucić), dobre węglowodany (kasza kus-kus) i warzywka w jednej czerwonej papryce! PYCHA!

Papryka faszerowana kus-kus - składniki

Papryki faszerowane:

  • 6x papryka
  • 150g kus-kus
  • puszka soji (dla mięsożerców: kurczak)
  • 6 dużych pieczrek
  • cebula
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • ok 100g fety
  • pietruszka, szczypiorek suszone
  • 1/2 kostki rosołowej
  • sól, pieprz

Sos bazyliowy:

  • 100g jogurtu gęstego
  • 2 garście bazylii
  • 1 łyżeczka pasty tahini (można pominąć)

Jak się za to zabrać?

  1. Zalewamy kus-kus (0.5 cm powyżej poziomu) rosołkiem z pół kostki.
  2. Odcinamy czapki paprykom (ok 1/4 wysokości papryki). Im mniejszy kapelusz, tym więcej pysznego farszu naładujemy.
  3. Pieczarki zcieramy na tarce i razem z cebulą pozsmażamy na patelni tak, żeby odparować wodę.
  4. W misce robimy farsz z: kus-kus, feta pokrojona w kostkę, pomidorki w ćwiartki,  soja z puszki, pieczary z patelni, pietruszka, przyprawy. Mieszamy.
  5. Ładujemy farsz do papryk, a reszte farszu zjadamy.
  6. Nakładamy paprykom kapelusze i do pieca na ok 30 min w 180 st.

  Papryki faszerowane kus-kusem Papryki faszerowane kus-kusem   Papryki faszerowane kus-kusem Papryki faszerowane kus-kusem

Papryki faszerowane kus-kusem Papryki faszerowane kus-kusem

Papryki faszerowane kus-kusem

Smacznego!

Papryki faszerowane kus-kusem

Reklama

3 myśli w temacie “Papryki faszerowane kus-kusem

  1. Magda 17 grudnia 2011 / 14:51

    Kasiu, wygląda i na pewno smakuje wyśmienicie. Jutro robię na obiad:)

  2. chomik 1 lutego 2012 / 21:07

    Zrobilam te papryki w nieco zmodyfikowanej wersji i byly REWELACYJNE! (moje pierwsze w zyciu faszerowane papryki) 🙂 Moje modyfikacje: pominelam soje czy tez kurczaka (akurat nie mialam ich na stanie ;)), pomidorki koktajlowe zastapilam suszonymi pomidorami, a szczypiorek dalam swiezy zamiast suszonego. Z powodu braku jogurtu naturalnego i swiezej bazylii sos zrobilam po swojemu. Zagotowalam wode z kostka rosolowa, duza iloscia suszonej bazylii, odrobina suszonego czosnku i pietruszki. Nastepnie zagescilam smietana z maka i doprawilam pieprzem. Aha, nie wiem czy jest to niezbedne ale podczas pieczenia dno formy podlalam troche woda. Dziekuje za pyszny przepis! 🙂

Możliwość komentowania jest wyłączona.