Kremista dynia

dynia

Hello! Przed Wami kolejny z wielu wyrafinowanych przepisów, jakie znaleźć możecie na moim blogu:) Tym razem przepis na banalną, w przygotowaniu, ale niepowtarzalną, w smaku, dyniową kremistość!

Co potrzebujemy?

  • dynia (ok 1kg)
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • opcjonalnie: por, seler
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka, kminek, czosnek
  • mleczko kokosowe (pół puszki lub więcej) lub migdałowe (patrz: wskazówka na dole)

Jak się za to zabrać?

Ano tak jak za pomidorozę. Czyli obierz, wrzuć wszystko do gara, zagotuj i zmiksuj. Na koniec dodaj mleczko. Voila!!!

Wskazówka:
Zamiast mleka kokosowego z puszki możesz zrobić własne mleko migdałowe, które nie tylko będzie w 100% naturalne, ale podkręci ilość białka i dobrych tłuszczy.

  • Weź ok 100g migdałów, obierz ze skóry i namocz około godzinę czy dwie
  • Wsyp mokre migdały do blendera i blenduj po trochu z wodą na wysokich obrotach, dolewając wody. Ostatecznie ma wyjść konsystencja płynno-piankowa.
  • Używaj do zupy, na przykład zamiast śmietany!

kremista dynia

Reklama

5 myśli w temacie “Kremista dynia

  1. agnieszka 10 stycznia 2013 / 22:18

    Uwielbiam takie przepisy, zawsze wychodzi coś pysznego:)

  2. Akadi 12 stycznia 2013 / 14:19

    Hej Wrocławianko! 🙂 Ja jestem już po bieganiu i też będę zaglądać do Ciebie 🙂

  3. ultrasetka 14 stycznia 2013 / 10:59

    Ja zazwyczaj robię pikatną wersję z chili, ale na to mleko kokosowe na pewno się skuszę

  4. Ag. 18 stycznia 2013 / 14:58

    Fajny blog, będę tu zaglądać! Muszę w końcu zrobić zupę z dyni. jakoś zawsze mi z tym nie po drodze 😉

  5. Aga Es 3 lutego 2013 / 18:14

    Hej Kasia!
    Wyobraź sobie,że Twojego bloga też ostatnio czytałam.I myślę,że dalej będę zaglądać:)
    Pozdrowienia!

    PS.Zupę dyniową uwielbiam!

Możliwość komentowania jest wyłączona.