Hello! Przed Wami kolejny z wielu wyrafinowanych przepisów, jakie znaleźć możecie na moim blogu:) Tym razem przepis na banalną, w przygotowaniu, ale niepowtarzalną, w smaku, dyniową kremistość!
Co potrzebujemy?
- dynia (ok 1kg)
- 3 marchewki
- pietruszka
- opcjonalnie: por, seler
- przyprawy: sól, pieprz, papryka, kminek, czosnek
- mleczko kokosowe (pół puszki lub więcej) lub migdałowe (patrz: wskazówka na dole)
Jak się za to zabrać?
Ano tak jak za pomidorozę. Czyli obierz, wrzuć wszystko do gara, zagotuj i zmiksuj. Na koniec dodaj mleczko. Voila!!!
Wskazówka:
Zamiast mleka kokosowego z puszki możesz zrobić własne mleko migdałowe, które nie tylko będzie w 100% naturalne, ale podkręci ilość białka i dobrych tłuszczy.
- Weź ok 100g migdałów, obierz ze skóry i namocz około godzinę czy dwie
- Wsyp mokre migdały do blendera i blenduj po trochu z wodą na wysokich obrotach, dolewając wody. Ostatecznie ma wyjść konsystencja płynno-piankowa.
- Używaj do zupy, na przykład zamiast śmietany!
Uwielbiam takie przepisy, zawsze wychodzi coś pysznego:)
Hej Wrocławianko! 🙂 Ja jestem już po bieganiu i też będę zaglądać do Ciebie 🙂
Ja zazwyczaj robię pikatną wersję z chili, ale na to mleko kokosowe na pewno się skuszę
Fajny blog, będę tu zaglądać! Muszę w końcu zrobić zupę z dyni. jakoś zawsze mi z tym nie po drodze 😉
Hej Kasia!
Wyobraź sobie,że Twojego bloga też ostatnio czytałam.I myślę,że dalej będę zaglądać:)
Pozdrowienia!
PS.Zupę dyniową uwielbiam!