Chia czekoladowy pudding (vegan)

Uwaga! Alert dla wszystkich czekoladoholików i czekoladomaniaków! „Pudding” smakuje jak coś pomiędzy budyniem na zimno a masą do tortu. Z tą drobną różnicą, że jest naszpikowany naturalnymi surowymi makro i mikro składnikami:

  • tłuszcze nienasycone (te dobre!) → orzechy, chia
  • białko →orzechy, len (30g na 100g)
  • żelazo i magnez → kakao
  • błonnik → len, orzechy
  • tylko naturalne cukry → daktyle

Deser pudding czekoladowy
Co potrzebujemy?

  • garść nerkowców (albo migdałów)
  • 1-2 łyżki nasion chia (szałwi hiszpańskiej)
  • 1-2 łyżki wiórków kokosowych (można olać)
  • 4 łyżki mielonego lnu (odtłuszczony, na przykład taki )
  • około 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 3 daktyle (albo więcej, jak lubisz)
  • 2 do 5 łyżek kakao ( w zależności jak bardzo czekoladowe lubisz)

Jak się za to zabrać?

  1. Siup! Wszystko do blendera!
  2. Siup! W pucharkach do lodówki!
  3. Odczekać minimum godzinę, żeby zgęstniało. Niecierpliwi mogą w tym czasie wylizać miskę.
Reklamy

6 thoughts on “Chia czekoladowy pudding (vegan)

  1. bikebees 7 marca 2014 / 10:16

    oo takie fajne smaczne zdjęcia zrobiliśmy?? 🙂

    • Kate 7 marca 2014 / 10:18

      bike bejb przeczytałam! a to pszczoły rowerowe!

  2. djk71 7 marca 2014 / 10:30

    Wygląda ciekawie… Muszę żonę namówić… 🙂

    • Kate 7 marca 2014 / 10:32

      a djk rąk nie ma?:))

  3. blasbike 7 marca 2014 / 10:33

    Dodam że składniki można uprościć i zamiast chia dać więcej lnu, zamiast mleka roślinnego dać wodę, można kombinować z innymi orzechami.

  4. Klara 7 marca 2014 / 12:58

    Wygląda apetycznie

Możliwość komentowania jest wyłączona.